Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 02.06.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Son yıllarda yaygın bir şekilde sosyal yaşama ve iş hayatına girmeye başlayan nesnelerin interneti kavramı yani IoT teknolojiisi, iki farklı akıllı cihazın birbiriyle iletişime geçmesini sağlarken insanlar ve şirketler için çok çeşitli faydalar ortaya koyuyor. Günümüzde şehircilikten küçük ev aletlerine kadar pek çok alanda kendine yer bulan bu sistem, elde ettiği verileri analiz ederek big data yani büyük veriyi oluşturuyor.


Nesnelerin İnterneti Nedir?


Nesnelerin interneti kavramı ya da diğer adıyla IoT, birbiri ile ilişkisi olan bilgi işlem cihazları, dijital makineler, mekanik nesneler ya da benzersiz tanımlayıcılarla sağlanan, insana gerek duymadan ağ üstünden veri aktarımı yapabilen sistemlerin tamamını açıklıyor. Her geçen gün artan bir biçimde, farklı endüstrilerde bulunan kuruluşlar çok daha verimli çalışabilmek, müşterilerine çok daha iyi bir hizmet sunabilmek, iş değerini artırabilmek, müşterilerini iyi anlayabilmek ve karar verme sürecini geliştirebilmek için IoT teknolojisinden yararlanıyor.

Internet of Things yani IoT, ilk kez Kevin Ashton tarafından 1991 senesinde ortaya atılmış bir kavram olmakla birlikte kol saatinden sayısız elektronik cihaza kadar tüm makinelerin birbiriyle iletişime geçmesini açıklıyor. 

Nesnelerin internetine örnek vermek gerekirse; koldaki bir akıllı saatin gidilen mesafeyi, atılan adımları ve tüm aktiviteler süresince kalp atışını algılanmasından bahsedilebiliyor. Sensörler yardımıyla gerçekleşen bu algılama ile verilen bir istemci aracılığıyla analiz edilerek hayatın düzenlenmesine katkıda bulunuyor. Bu iki cihaz arasında sağlanan iletişim, nesnelerin interneti kavramını oluşturan temel özellik oluyor.
 nesnelerin interneti hakkında bilgi

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?


Nesnelerin interneti ekosistemi, verileri toplayabilmek, gönderebilmek ve işlem yapabilmek için yerleşik işlemciler, sensörler ve iletişim donanımları kullanan web özelliğine sahip akıllı cihazlardan yararlanıyor. Bir diğer deyişle IoT; şirketlerin işleriyle alakalı kararları çok daha hızlı şekilde verebilmelerini sağlayan bilgiler sunup bu verileri izleyen, bir araya getiren, değiştiren ve analiz edebilen sistemler oluşturabilmek adına iletişim teknolojileri aracılığıyla bağlanan bir cihaz ağı olma özelliği taşıyor. 

Bir IoT sisteminde farklı elemanlar bulunuyor. Bu elemanlardan bir tanesi veri algılayan, ileten ve depolayan akıllı varlıklar. Bir başka ifadeyle; uygulama, denetleyici, sensör ve güvenlik bileşenleri bu elemanlardan bir tanesini oluşturuyor. Bunun yanı sıra IoT sisteminde mutlaka bulut gibi bir veri iletişim altyapısına ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca başarılı bir IoT sistemi için ham bilgilerden iş bilgisi üretebilen analitiklere ve uygulamalara da gereksinim duyuluyor.

Cihazlar, işlerinin büyük bir kısmını insanların müdahalesine ihtiyaç duymadan gerçekleştirebiliyor. Buna karşılık insanlar, bu cihazlar ile diledikleri şekilde örneğin ayarlamak, verilere erişmek veya talimat vermek amacıyla etkileşimde bulunabiliyor.
 

Nesnelerin İnternetinin Faydaları Nelerdir?


Nesnelerin interneti sisteminin şirketler ve kullanıcılar için çok sayıda yararı bulunuyor. Nesnelerin interneti ile gerçekleştirilen tüm uygulamalar sayesinde genel iş süreçleri izlenebiliyor, çalışan verimliliği artırılabiliyor, farklı iş modelleri entegre edilip uyarlanabiliyor, ve iş ile alakalı çok daha iyi kararlar verilebiliyor. IoT sistemi ile zamandan ve paradan tasarruf ederken aynı zamanda çok daha fazla gelir de elde edilebiliyor. Bunların yanı sıra nesnelerin internetini kullanarak müşteri deneyimini geliştirmek de mümkün hale geliyor.

IoT sayesinde şirketler pazarlarına ve endüstrilerine olan yaklaşımlarındaki yöntemlerini yeniden değerlendirebiliyor ve farklı stratejiler geliştirebiliyor. En büyük yararlardan bir tanesi de öngörücü bakımlar yani hataları önceden tahmin etmek oluyor. Örneğin; IoT sayesinde sistemdeki bir makine parçası bozulmadan önce işletme sorunu çözmek için yeterli zamana sahip olabiliyor ve harekete geçme hızı artıyor. Bunlara ek olarak; iyileştirilmiş saha servisi ve varlık izleme faydaları sayesinde sorunlar büyümeden çözüme kavuşabiliyor ve üreticilerden müşterilere kadar tüm tedarik zinciri detaylı bir şekilde takip edilebiliyor. IoT müşteri memnuniyetini en üst seviyede sağlayabilmek için de şirketlere çeşitli fırsatlar ve yol haritaları sunuyor. 

Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri


Nesnelerin interneti teknolojisinde kullanılmış olan tüm veriler anlamlandırılıyor ve analiz ediliyor. Bütün bu analizlerin neticesinde ortaya çıkan büyük veri ise çok değerli oluyor. Nesnelerin interneti ve big dataya verilebilecek en iyi örneklerden bir tanesi ise otopark girişlerinde kullanılan ve “boş” ya da “dolu” yazan tabelalar olabiliyor. Bu sistemde kullanılan sensörler, otoparktaki boşluğu ya da doluluğu kolayca algılayabiliyor. Günün hangi saatlerinde doluluk ve boşluk olduğunun analiz edilmesiyle ortaya oldukça yararlı bir veri çıkıyor. Big data, çevredeki tüm dijital verilerin bir araya getirilip birikmesi neticesinde meydana geliyor. Yapay zeka ya da i​nsanlar tarafından analiz edilen bu veriler, günlük hayatta pek çok alanda işe yarar bir şekilde kullanılıyor.

Big Data ile ilgili daha önce yayınladığımız içeriğimize de göz atabilirsiniz. 


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​