Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 21.04.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dakika

Müziğin beynimizde oluşturduğu farklı etkiler bulunmaktadır. Bu etkiler müzik türüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin rahatlatıcı müzikler bizi daha iyi hissettirir. Müzik, stresimizi ve fiziksel ağrıyı azaltmak için serotonin üretir. Amerikan Psikoloji Derneği bu konuyla alakalı çalışmalara yer verilen bir müzikoloji dergisi yayınlamaktadır. Birçok araştırma ve teorik çalışma, özellikle rahatlatıcı müziklerin, büyük bilişsel, duygusal ve nörobiyolojik yararlara sahip olduğunu kanıtlamıştır. 


Müziğin Faydaları 


1. Stresi Azaltır


Müzik senelerdir hayatımızda büyük bir rol oynar, mutluyken de üzgünken de müzik dinleriz. Mindlab’de çalışan ve sinirbilim deneylerinde uzman bilim adamları birkaç sene önce bir araştırma sonucu müziğin stresi azalttığına dair bir sonuca varmışlardır. Araştırmada Marconi Union’ın bir şarkısı olan Weightless’ın kalp hızını hafiflettiği, solunum ve beyin aktivitesinde çok etkili olduğunu tespit ettiler.

2. Konsantrasyonumuzu Geliştirir


Müzik sayesinde kendimize odaklanır ve özgür hissederiz, gün içinde çeşitli aktiviteler yaparken müzik dinleyerek yapmak bizi daha çok motive eder. 

3. Serotonin ve Endorfin


Müzik, insan vücudunda ağrıyan dokularda ağrının azalması için beyin dokuları tarafından üretilen hormon olan endorfini ve mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonini salgılamamıza sebep olur. Dinlediğiniz müzik tarzı ne olursa olsun müziğin beynimize faydası herkes için aynıdır. 

4. Kalp ve Müzik


Müzik tansiyonu ve kalp atışımızı düşürerek nabzımızın daha düzenli ve ritmik hale gelmesini sağlar, bu sayede daha sakin hissederiz.

İş Bankası’nın Sizin İçin Müzik Tavsiyeleri


 kitap okurken dinlenecek müzik

Meditasyon Yaparken Dinlenebilecek Müzikler:


**Marconi Union- Weightless
Mindlab, “Weighless” şarkısını 2011’de dünyanın en rahatlatıcı şarkısı olarak seçti. Araştırmaya göre, bu şarkı diğer dinlediğimiz şarkılara göre %11 daha rahatlatıcı ve kaygıyı %65 seviyesinde azaltmakta, İngiliz Ses Terapisi Akademisi tarafından da onaylanmıştır.

**Airstream – Electra
Weightless’a benzeyen bu parça, bas tonları ve rahatlatıcı frekansları ile dinleyenlerine huzur veriyor. Stresli bir sunumdan önce, güneş banyosu esnasında ya da meditasyon anlarında da dinlenilebilecek bir şarkı.

**Enya – Watermark
Dünyaca ünlü İrlandalı müzisyen Enya, ambient tarzında müzikleriyle ön plana çıkmış bir sanatçı. Only Time şarkısı ile çıkış yapan Enya, bu şarkısını dinleyen severlerine bulutların üzerindeymiş gibi bir hissetmelerini sağlamıştır. 

Kitap Okurken Dinlenebilecek Müzikler:


**Mac DeMarco- Chamber Of Reflection
Son senelerde büyük bir çıkış yapan ve birçok hayrana sahip olan Mac DeMarco’nun en çok dinlenen şarkısını sizler için bu listeye ekledik. 

Klasik müzik denilince ilk akla gelen sanatçılardan biri olan Johann Sebastian Bach, bahar aylarında keyifle dinleyebileceğiniz bir sanatçı. 

 temizlik yaparken dinlenecek müzik

Temizlik Yaparken Dinlenebilecek Müzikler:


Hepimizin severek dinlediği İngiliz asıllı grup Coldplay, Strawberry Swing şarkısının sözleri ile rahatlatıcı müzikler listesine girmeye hak kazanmıştır.

Amelie filminin unutulmaz müziklerine imza atan Yann Tiersen, müzik listelerinizde olması gereken bir sanatçı.

Yemek Yaparken Dinlenebilecek Müzikler:


İş Sanat’a 2018 yılında konuk ettiğimiz Sarah McKenzie klasik pop, caz ve blues'u bir araya getirerek ortaya çıkardığı kendine has stiliyle dinleyicileri için keyifli şarkılar sunuyor. 

Yine 2018’de İş Sanat’a konuk olan 10 Grammy, 1 Emmy ödüllü sanatçı Arturo Sandoval , kesinlikle dinlenmenizi önerdiğimiz sanatçılardan biri. 

İş Sanat’ın bu sene sahnesinde ağırladığı, caz, R&B, soul ve blues repertuvarıyla China Moses keyifli şarkılarıyla sizi müzik şölenine davet ediyor.

Keyifli dinlemeler dileriz.