Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 30.12.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Araba almaya heveslendiğiniz andan itibaren bu durum oldukça zorlu bir süreç haline gelebilir. “Hangi markayı, hangi modeli tercih etmeliyim?” veya “Yakıt tipi ne olmalı?” gibi sorularla kafanızın karışması şaşırtıcı olmaz. Üstelik ikinci el araç almak istiyorsanız bu durumda kullanım sıklığı, hasar geçmişi ya da satıcının güvenilirliği derken kendinizi yeni sorularla baş başa bulabilirsiniz. 

Bir araçtan beklentilerinizi netleştirmek ve ikinci el araba piyasasıyla ilgili çeşitli tüyolar vererek işinizi kolaylaştırmak adına sizin için 2. el araba alırken nelere dikkat edilmeli konusunu ele aldık. Keşfetmeye hazır mısınız?



Yeni Arabanızdan Beklentiniz Neler?

Araba alma fikri aklınıza düştüğü an düşünmeniz gereken öncelikli konu, arabadan beklentileriniz. Evet, herkes yeni arabası için “Çok yakmasın, masrafsız ve hasarsız olsun.” gibi isteklerde bulunur. Ama şunu bilmelisiniz ki otomobiller henüz üretim aşamasındayken farklı ihtiyaçlara göre tasarlanır ve farklı kitlelere hitap ederler. Örneğin spor bir otomobilden az yakmasını bekleyemeyiz ya da kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız park esnasında sorun yaratacak çok büyük otomobilleri tercih etmenizi önermeyiz. Bu nedenle araba satın almadan önce ihtiyaçlarınızı belirleyip bu isteklerinize en iyi şekilde cevap verecek olan otomobili seçmelisiniz. ​





Arabayı Alacağınız Satıcı Güvenilir mi?

İkinci el araba piyasası söz konusu olduğunda en büyük çekincelerden biri de satıcının güvenilir olup olmadığıdır. Oysa ikinci el araç, araştırma ve inceleme aşamalarında dikkatli olunduğunda güvenilir bir şekilde satın alınabilir. Bu durum için satıcının sahip olması ve sunması gerekenleri; 

● Ekspertiz raporunun olması, 
● İlgili internet sitelerinde aracın detaylı fotoğraflarına yer vermesi,
● Gerekli koşullarda iade garantisi sunabilmesi gibi önemli detaylar olarak sıralayabiliriz. 

Ayrıca olumsuz bir durumla karşılaşmanız halinde tüketici olarak hakkınızı arayabilirsiniz.


Parçaların Orijinal Olup Olmadığına Dikkat Edin

​Unutmayın ki ikinci el araba satın alıyorsunuz. Bu da demek oluyor ki sizden önceki sahibi aracın bazı parçalarını değiştirmiş ya da yenilemiş olabilir. Sizin yapmanız gereken ise değişen parçaların orijinal olup olmadığını kontrol etmek. Parçaların orijinalliği, kasko kapsamını ve sürüş güvenliği gibi noktaları etkileyebildiği için bu konuda titiz davranmanız yararınıza olur. ​





2. El Araba Satışı İçin Gereken Resmi Belgeler

​İkinci el araba satın almadan önce dikkat etmeniz gereken başka önemli noktalar bulunur. Bazı resmi belgelerin düzenlenmesi, gerekli kontrollerin yapılması, trafik kaydının tespit edilmesi ve satış işleminin noter huzurunda gerçekleşmesi gerekir. İstediğiniz ikinci el aracı alırken izlemeniz gereken yolları özetlemek gerekirse şöyle sıralayabiliriz: 


Aracın, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcunun olmadığına dair bir belge isteyin.Bundan sonraki MTV/Bandrol ödemelerinizi sorgulamak ya da ödeme işlemini gerçekleştirmek için MTV Ödeme ​sayfamızdan ilgili adımları takip edebilir ve “İşCep’le MTV Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?” videosunu izleyebilirsiniz. 
Son muayene bilgisi ve trafik cezasının olup olmadığını kontrol edin. 
Aracın motor ve şasi numaralarının TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarına kayıtlı olup olmadığına öğrenin. 
Aracın üzerinde haciz kararı var mı, araç çalıntı mı gibi önemli detayları araştırın. 


Bu süreçlerden sonra noterde satış sözleşmesi hazırlanır. Sözleşme; noter, alıcı ve satıcı tarafından imzalandıktan sonra satış işlemi gerçekleştirilir. 

İkinci el araba satın alırken dikkat etmeniz gereken tüm detayları sizin için sıraladık. Bu arabaya sahip olmak için sabırsızlanıyorsanız ikinci el araçlar için de kredi imkanı sunan İş Bankası Taşıt Kredisi​’nin avantajlarını keşfedebilirsiniz!

Yeni aracınızı iyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

Arabanızla ilgili harcama kontrollerinizin tamamı İşCep'te! MTV ödemelerinizi, trafik cezası ödemelerinizi, HGS yüklemelerinizi ve otomobilinizle ilgili tüm harcamalarınızı takip edebileceğiniz İşCep Aracım​ sekmesi ile akıllı telefonunuzda sizi bekliyor.


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. B​u nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​"​​​​​​