Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 29.05.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Parasını internet üzerinden yönetmek isteyenler için en kullanışlı yöntemlerden bir tanesi olan dijital cüzdan, sunduğu kullanım kolaylığı sayesinde popülerliğini giderek daha çok artırıyor. Çok sık online alışveriş yapan kişiler için en ideal seçeneklerden olan dijital cüzdan ile bütçeyi ve harcamaları kontrol altında tutmak mümkün oluyor. Buna ek olarak güvenliği önemseyen ve alışveriş yaparken tedirginlik yaşamak istemeyenlerin de başvurduğu yöntemler arasında yer alıyor.

Dijital Cüzdan Nedir?


Dijital cüzdan; banka kartı, kredi kartı ya da ön ödemeli kartların tek bir yerde tanımlandığı bir elektronik cüzdan sistemine verilen isim oluyor. Dijital cüzdan sayesinde kart sahipleri kartlarının bilgilerini sisteme güvenli biçimde ekliyor, burada saklıyor, gerektiğinde güncelliyor ve iptal edebiliyor. Bir internet sitesinde ödeme yapacakları zaman ödeme sayfasına geldiklerinde tanımlı kartı seçip tek tık ile ödemeyi gerçekleştirebiliyorlar. Bir diğer deyişle kart sahipleri dijital cüzdan sayesinde kolay, güvenli ve pratik bir şekilde ödeme deneyimi yaşayabiliyorlar. Kullanıcıların girdiği kart bilgileri bulutta saklanıyor ve internet sitesinde alışveriş yapılacağı zaman herhangi bir bilgi girmeye gerek kalmadan kolayca sistemden çekilebiliyor.

 dijital cüzdan ne işe yarar 

Dijital Cüzdan Ne İşe Yarar?


Dijital cüzdan, kullanıcının elektronik işlemlerini pratik bir şekilde yapmasına imkan tanıyan elektronik bir cihaz anlamına geliyor. Örnek olarak; kullanıcılar akıllı telefonlarını kullanarak bir mağazadan ya da bilgisayardan çevrim içi yolla bir şey satın alabiliyorlar. Kullanıcıların banka hesapları da dijital cüzdanları ile bağlantılı olabiliyor. Buna ek olarak sağlık kartı, sürücü belgesi, sadakat kartı ve benzeri kimlik belgeleri de akıllı telefonlarda saklanabiliyor. Böylece kişinin kimlik belgeleri karşı tarafa kablosuz bir şekilde aktarılabiliyor.

Teknolojinin gelişmesi ve yeni çözümlerin bulunması ile beraber dijital cüzdanlar sadece temel finans işlemleri için değil, kimlik bilgilerinin doğrulanması için de kullanılabiliyor. Örnek olarak; alkol satın alma işlemi sırasında dijital cüzdan sayesinde mağaza müşterisinin yaşını doğrulayabiliyor. Giderek popülaritesi artan bu sistem, farklı çözümler ve farklı kullanım alanlarını da beraberinde getiriyor.

Dijital Cüzdanın Faydaları Nelerdir?


Dijital cüzdanın kullanıcılar için çok çeşitli faydaları bulunuyor. Kullanıcılar seyahatleri ya da günlük işleri esnasında çok sayıda kartı yanlarında taşıma zorunluluğundan kurtuluyorlar. Üstelik yanlarında fazla miktarda para taşımalarına da gerek kalmıyor. Kredi kartına ve banka kartına ek olarak kullanıcının sahip olduğu dijital cüzdan şayet uyumluysa kullanıcılar sadakat kartlarını, kuponlarını ve ödül kartlarını da bu cüzdanda saklayıp gerektiğinde kullanabiliyorlar.

Fiziksel bir cüzdanın içerisinde bolca para taşımak her koşulda güvenli bir yöntem olmayabiliyor. Ancak dijital cüzdanlar kayıp, çalıntı ya da benzeri güvenlik risklerine karşı kullanıcılara üst seviyede bir güvenlik sunuyor. Çünkü kişinin tüm bilgileri üçüncü taraf sağlayıcı aracılığıyla başarılı bir şekilde saklanıyor. Ayrıca ödeme onayı ve benzeri her işlem için kullanıcının PIN’ini girmesi ya da parmak izi okutma işlemi yapması gerekiyor. Böylece dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı gibi risklere karşı ciddi önlemler alınmış oluyor.

Dijital cüzdanlar online mağazalarda kullanılabilmesiyle de büyük kolaylık yaratıyor. Böylece satın alma işlemi çok daha hızlı bir şekilde ve kesinlikle güvenli yöntemle gerçekleşebiliyor. Ayrıca dijital cüzdan sağlayıcıların kullanıcıları teşvik etmek için çok çeşitli indirimleri ve kampanyaları da bulunuyor. Bunlara ek olarak dijital cüzdanlar bütçeye çok ciddi katkılar sağlıyor. Çünkü kullanıcılar dijital cüzdanlarını rahatça ve detaylı şekilde kontrol edebildikleri için harcama alışkanlıklarını da takip edebiliyorlar. Bu durumda fazla harcamalar kolayca fark edilip çeşitli önlemler alınabiliyor. Her yeni alışveriş sırasında kullanıcı, mevcut durumunu kontrol ederek bir sonraki hamlesini çok daha risksiz bir şekilde gerçekleştirebiliyor.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​