Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.03.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Bir Dönüşüm Felsefesi: Kintsugi


Kusursuzluğun çok önemli olduğu günümüz dünyasında, kusurların olabilecek en göz alıcı şekilde öne çıkarılarak, tamir edildiği bir geleneğin var olduğunu biliyor muydunuz? Çatlamış, kırılmış bir eşyanın ya da objenin artık eskisi kadar değerli olmadığını düşünmek yaygın bir bakış açısı olsa da bu aslında doğru değil. Çünkü tam da bu noktada Kintsugi devreye giriyor ve kırılmış bir yerden nasıl daha güçlü bir şekilde var olunabileceğini gösteriyor.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda Japon Felsefesi Kintsugi’yi inceleyeceğiz ve Kintsugi’den ilham alınarak geliştirilen akımlara değineceğiz.

Kintsugi Nedir?


Kintsugi en genel tanımıyla kırılan eşyayı altın kullanarak yeniden birleştirme sanatıdır. Yani aslında kırılarak varlığı zedelenmiş, bütünselliği bozulmuş ve belki de kullanılamayacak hale gelmiş bir nesneyi sadece tamir etmekle kalmayarak, ona değer katmak ve daha kıymetli hale getirmektir. Örneğin; basit bir seramik tabak kırıldı ve birden çok parçaya ayrıldı. Bu parçalar, Kintsugi felsefesi doğrultusunda, altın kullanılarak tekrar birleştirildi. Bu durumda seramik tabak kırılmadan önceki halinden çok daha değerli bir hale geliyor. Öncelikle değerli bir maden olan altın, tabağın maddi değerini arttırırken, işin içine ayrıca sanat ve parçaları ustaca birleştirme teknikleri giriyor. Ayrıca tabak, artık yaşanmışlığı olan ve birçok parçanın kırılmasından yeniden doğan bir bütün haline geliyor.

Kintsugi Nasıl Doğdu?


Kintsugi’nin bilinen tarihi 15. yüzyıla dayanmaktadır. Rivayete göre Japonya’ya hükmeden ordu komutanı Ashikoga “Shogun” Yoshimasa’nın çok sevdiği bir çay fincanı kırılır ve komutan bu fincanı tamir edilmek üzere Çin’e gönderir. Dönem koşulları göz önünde bulundurularak metal zımba ile onarılan fincan, komutanı memnun etmez. Estetikten uzak ve sadece iş görecek şekilde tamir edilen bu fincan sonrasında Japonlar, farklı ve estetik bir seramik onarımı arayışına girer. Japon zanaatkârlar, komutanın seveceği bir çalışma ortaya koymak amacıyla tasarım odaklı düşünme sürecine odaklanır ve işe koyulurlar. Bu çalışma, komutanın istediği gibi estetik açıdan zengin bir fincan üretmek ve komutanın eşyası ile bağlılığını göz önünde bulundurarak, bu bağı güçlendirmek amaçları üzerinden şekillenir. Çalışma bittiğinde fincan eskisinden daha da güzel bir hale gelir. Böylece altın anlamına gelen “Kin” ve birleştirmek anlamına gelen “Tsugi” kelimelerinin birlikte kullanımıyla oluşan “Kintsugi” kelimesi, bu felsefeye ismini verir.

kintsugi 

Kintsugi'nin Amacı Nedir?


Kintsugi, madde üzerinden ortaya konan bir sanat olsa da altında derin bir felsefe barındırmaktadır. Kintsugi felsefesine göre kırılan, bozulan ya da eski formunu kaybeden hiçbir şey değer kaybetmez. Aksine, bir şeyi tamir etmek istiyorsanız onu eskisinden çok daha değerli ve özel hale getirmeniz mümkündür. Japon felsefesinin yalınlığını ve israfın yerine dönüşümü vurgulayan Kintsugi, oldukça derin bir felsefedir.

Kırığı onarmanın yanı sıra eşyaya bambaşka bir değer katmayı amaçlayan bu felsefe, insan ilişkilerine de dikkat çekmektedir. Bazen sevdiğimiz ve değer verdiğimiz insanları kırar ve bundan pişman oluruz. Bu noktada oldukça klasik bir tabir vardır: “Kırılan bir vazoyu eski haline getirebilir misin?” Kintsugi felsefesine göre yeterince emek verilmesi ve zarar gören her bir noktanın titizlikle ve incelikle onarılması durumunda vazo, eskisinden çok daha iyi ve kıymetli bir hale gelir.

Hayatı İyileştirmek Mümkün


Seramikler de aslında insanlar gibi güçlü, güzel ancak bir o kadar da kırılgandır. Dönem dönem insan hayatında derin izler bırakan ve tamirinin mümkün olmadığı düşünülen süreçler yaşanabilir ancak bunları aşmak ve kırılan yerleri çok daha değerli ve güçlü bağlarla onarmak da hayatın bir parçasıdır. Kintsugi felsefesini uygulayarak kendinizi nasıl iyileştirebileceğinizi ve kırılan yerlerinizi nasıl onarabileceğinizi keşfedebilirsiniz. Kendi kendinize nefes egzersizleri öğrenmek ya da transandantal meditasyon yapmak, farkındalık yolculuğunuzda rehberiniz olabilir ve kırılganlıklarınızın üstesinden gelme konusunda size yardımcı olabilir.

Duygusal yaralarınızı iyileştirmekle kalmayıp, onları süslediğiniz ve güzel hale getirdiğiniz nice keyifli ve farkındalık dolu zamanlar dileriz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​